Home | 

Platnosť certifikátov pre elektronický podpis vyprší na konci roka 2022!

Platnosť certifikátov pre elektronický podpis vyprší na konci roka 2022!

Novinky
Kategórie
Kontakt

Platnosť certifikátov pre elektronický podpis vyprší na konci roka 2022!

Na základe informácií zverejnených Ministerstvom vnútra SR sa 31.12.2022 končí platnosť certifikátov pre kvalifikovaný elektronický podpis (KEP) na elektronických občianskych preukazoch a elektronických cudzineckých dokladoch vydaných pred 21.6.2021. Dôvodom skončenia ich platnosti je skončená certifikácia čipovej karty na doklade totožnosti ako kvalifikovaného zariadenia pre podpis a pečať.

Koniec platnosti certifikátu znamená, že tí užívatelia, ktorých občiansky preukaz bol vydaný pred 21.6.2021 a ktorí využívajú elektronický občiansky preukaz na podpisovanie dokumentov (napr. pri elektronickom podávaní daňových priznaní, oznámení, výkazov na portáli finančnej správy), budú povinní požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu s novým podpisovým certifikátom. Pre užívateľov, ktorí elektronické podpisovanie prostredníctvom svojho občianskeho preukazu nevyužívajú, sa v tomto prípade nič nemení.

O výmenu občianskeho preukazu je možné požiadať iba osobne. Výmena občianskeho preukazu bude spoplatnená (4,50 eur).

Na začiatku augusta 2022 vyšla informácia z Ministerstva vnútra SR, že sa pracuje na dočasnom, núdzovom riešení, kedy by vraj nebola potrebná fyzická výmena dokladov totožnosti. Detaily však stále neboli zverejnené.

Podobné príspevky

Váš odber

Ako TPA Group sa snažíme poskytovať našim zákazníkom produkty šetrné k životnému prostrediu. Všetky naše publikácie si preto môžete stiahnuť ako digitálne súbory PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.