Home | 

Milované aj nenávidené gastrolístky

Milované aj nenávidené gastrolístky

Suma stravného pri pracovnej ceste sa od 1.9.2024 zvýši.

Novinky
Kategórie
Kontakt

Milované aj nenávidené gastrolístky

Zdá sa vám, že o zmene stravného čítate príliš často? Nebude to iba zdanie. V roku 2023 bola suma stravného zvyšovaná 3x, naposledy pred 11 mesiacmi. Tentokrát bude úprava výšky stravného platná od 1.9.2024. Je najvyšší čas venovať jej pozornosť.

Ak sa témou stravného a personálnych nákladov bežne nezaoberáte, môže sa javiť komplikovane. Začnime teda od začiatku.

Každý zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť zamestnancovi stravovanie, ak zamestnanec v daný deň odpracoval najmenej 4 hodiny. Nie je to voliteľný benefit, ale nutnosť. Zamestnávateľ má však na výber, či bude stravu poskytovať, alebo na ňu prispievať. Ak sa rozhodne prispievať, tak forma prispievania je už voľbou zamestnanca. Môže sa rozhodnúť medzi stravovacou poukážkou (aj v elektronickej forme, t.j. kartou), alebo finančným príspevkom, pričom má právo zmeniť preferenciu raz za 12 mesiacov. Vedeli ste, že vyplácanie finančného príspevku je najmladším spôsobom poskytovania stravného? Pribudol iba v roku 2021.

Zamestnávateľov neteší povinnosť poskytovať stravné tak, aby mal zamestnanec už v deň nástupu k dispozícii príspevok na stravu alebo stravnú poukážku. V praxi to znamená, že posielate peniaze, či nabíjate stravnú kartu niekomu, kto ešte nenastúpil, resp. nastúpil pred pár minútami. Dá sa to vyriešiť rôznymi spôsobmi, no ani jeden z nich nie je ideálny.

Teraz sa pozrime sa na sumy stravného. Pre niekoho je mätúce, že pri téme stravných lístkov zaznievajú informácie o stravnom počas pracovnej cesty, aj keď zamestnanec nikam necestuje. Dôvodom je, že suma denného stravného je pevne naviazaná na stravné pri pracovnej ceste. Konkrétne, od hodnoty „diét“, t.j. stravného pri tuzemskej pracovnej ceste sa odvíja minimálna hodnota stravovacej poukážky. Stravné pri tuzemskej pracovnej ceste sa zase zvyšuje z dôvodu zvyšovania cien jedál a nápojov. Ako toto reťazenie funguje?

Výška stravného pri pracovnej ceste v trvaní od 5 do 12 hodín je od 1.9.2024 na sume 8,30€ na deň. 75% z tejto sumy predstavuje hodnotu stravovacej poukážky, teda 6,23€ na deň.

Zamestnanec dostáva hodnotu 6,23 €, ak si vyberie formu stravného gastrolístok, alebo kartu. Hodnota stravovacej poukážky je vtedy zložená z príspevku zamestnávateľa, príspevku zamestnanca a často aj príspevku zo Sociálneho fondu. Tu vstupuje ďalšie povinné percento, konkrétne 55% zo sumy 6,23€ – to je minimálna suma, ktorú z hodnoty gastrolístka musí hradiť zamestnávateľ – od 1.9.2024 to bude 3,43€. Ak zamestnávateľ chce, môže hradiť celú sumu poukážky, bez nutnosti zamestnanca prispievať si. Vtedy však narazí na ďalšie číslo – maximálny zákonný príspevok zamestnávateľa vo výške 4,57€. Nad túto sumu síce zamestnávateľ prispievať môže, no náklady nad 4,57€ si nebude môcť uplatniť ako daňovo uznateľné.

Ak si zamestnanec vyberie finančný príspevok na účet, denne bude dostávať od zamestnávateľa minimálne 3,43€. Zamestnávateľ musí prispievať zamestnancom rovnakou sumou na stravovaciu poukážku aj v hotovosti, bez ohľadu na výšku príspevku. Taktiež by mal načasovať poskytovanie príspevkov tak, aby zamestnanci obdržali prostriedky naraz, bez ohľadu na formu poskytovania.

Zmena výšky stravného, ktorá nadobudne platnosť od 1.9.2024. Výška príspevku zamestnávateľa, ktorý poskytuje zamestnancom gastrolístky alebo finančný príspevok na stravovanie sa mení nasledovne:

Účinnosť Min. hodnota stravovacej poukážky MIN. zákonný príspevok zamestnávateľa, ktorý poskytuje gastrolístky/finan. príspevok na stravovanie (55% z min. hodnoty stravovacej poukážky) MAX. zákonný príspevok zamestnávateľa (Podľa Zákonníka práce)
01.10.2023 - 31.08.2024
5,85 €
3,22 €
4,29 €
Od 1.09.2024
6,23 €
3,43 €
4,57 €

Autorka článku

Podobné príspevky

Váš odber

Ako TPA Group sa snažíme poskytovať našim zákazníkom produkty šetrné k životnému prostrediu. Všetky naše publikácie si preto môžete stiahnuť ako digitálne súbory PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.