Home | 

Návrh zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív

Návrh zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív

Aké zmeny so sebou prináša nová regulácia trhu s kryptomenami?

Novinky
Kategórie
Kontakt

Návrh zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív

Ministerstvo financií SR predložilo vládny návrh zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív. Tento návrh predstavuje implementáciu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) o trhoch s kryptoaktívami, tzv. „nariadenie MiCA“, ktoré tvorí harmonizovaný rámec pre trhy s kryptoaktívami. Z nariadenia vyplýva, že poskytovatelia služieb v oblasti kryptoaktív budú po novom licencovanými subjektmi, ktoré budú pod dohľadom Národnej banky Slovenska.

Keďže nariadenie MiCA  so sebou prináša, okrem iného, novú definíciu kryptoaktíva, bolo potrebné tento pojem implementovať aj do Zákona o účtovníctve a Zákona o dani z príjmov a nahradiť tak užší pojem virtuálna mena. Z tohto dôvodu sa preto pojem virtuálna mena nahrádza širším pojmom kryptoaktívum, ktoré podľa spomínaného nariadenia MiCA predstavuje digitálne vyjadrenie hodnoty alebo práva, ktoré možno prevádzať a elektronicky uchovávať použitím technológie distribuovanej databázy transakcií alebo podobnej technológie.

V Zákone o účtovníctve sa taktiež zavádza nový pojem „tokeny elektronických peňazí“ (stablecoiny), ktorých účelom je zachovávať stabilnú hodnotu naviazaním na hodnotu jednej oficiálnej meny. Tento špeciálny druh kryptoaktíva sa bude oceňovať menovitou hodnotou na rozdiel od iných kryptoaktív, ktoré sú oceňované reálnou hodnotou.

Zmeny v daňovej a účtovnej legislatíve sa navrhujú s účinnosťou od 1.1.2025.

Autorka článku

Podobné príspevky

Váš odber

Ako TPA Group sa snažíme poskytovať našim zákazníkom produkty šetrné k životnému prostrediu. Všetky naše publikácie si preto môžete stiahnuť ako digitálne súbory PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.