Home | 

ESG reporting – najvyšší čas začať

ESG reporting – najvyšší čas začať

Novinky
Kategórie
Kontakt

ESG reporting – najvyšší čas začať

Dvojitá významnosť v ESG: Kľúčový koncept pre udržateľné podnikanie 

Dvojitá významnosť (double materiality concept) je jedným z centrálnych konceptov v ESG reportovaní, ktorý získava čoraz väčšiu pozornosť v súvislosti s novými regulačnými požiadavkami, ako smernica CSRD. Tento prístup zdôrazňuje, že firmy musia pri hodnotení svojho vplyvu zohľadniť dva aspekty: 

  1. Finančná resp. kvantitatívna významnosť sa sústreďuje na to, ako environmentálne, sociálne a riadiace faktory firmy ovplyvňujú jej finančný výkon. Ide o to, aké riziká a príležitosti tieto faktory prinášajú pre firmu a jej finančné výsledky. Napríklad, významné klimatické v  zmeny spoločnosti môžu ovplyvniť náklady alebo ohroziť dodávateľské reťazce, čo môže mať  významný vplyv na zisk firmy. 
  1. Významnosť pre spoločnosť a životné prostredie resp. kvalitatívna významnosť skúma, ako činnosti firmy ovplyvňujú širšiu spoločnosť a životné prostredie. To zahŕňa emisie, využívanie prírodných zdrojov, pracovné podmienky a iné faktory, ktoré môžu mať dopad na vonkajšie prostredie. Tento prístup kladie dôraz na to, aby firmy prispievali k udržateľnosti a znižovaniu negatívnych vplyvov na celú spoločnosť. 

Vyhodnotenie dvojitej významnosti je povinným prvým krokom v zmysle CSRD, ktorého cieľom je pomôcť firmám zefektívniť vykazovanie a pomocou ktorého si určia témy, ktoré sú podstatné (t.j relevantné a významné) pre ESG správu, takže nebudú strácať čas zháňaním nerelevantných údajov. Vzhľadom na komplexnosť a zložitosť konceptu dvojitej významnosti väčšina firiem využíva na tento proces pomoc externých konzultantov. Bez ohľadu na to, či je vyhodnotenie riadené interne alebo externe zapojením konzultanta, Európske štandardy pre vykazovanie informácií o udržateľnosti (ESRS) ponúkajú štyri všeobecné kroky ako usmernenie: 

  • Zapojiť zainteresované strany (tzv. stakeholderov) do tém udržateľnosti 
  • Agregovať vstupy a podnety zainteresovaných strán 
  • Porovnať oproti prahom významnosti 
  • Mapovať významné témy na vybrané ESRS štandardy 

Keďže samotné vyhodnotenie dvojitej významnosti je pomerne komplexný a časovo náročný proces, firmy musia začať s hodnotením dvojitej významnosti v dostatočnom predstihu. Začatie posúdenia dvojitej významnosti v skorých fázach umožní firmám identifikovať riziká a príležitosti, ktoré môžu ovplyvniť ich ESG výkonnosť, a zabezpečia ich súlad s novými regulačnými požiadavkami. Pre veľké firmy, ktoré musia zbierať dáta a pripraviť ESG správu už za rok 2025 je vysoko odporúčané začať s hodnotením dvojitej významnosti už v priebehu roka 2024, aby mali dostatok času na identifikáciu údajových bodov, inventarizáciu a následnú prípravu a overenie dát.  

Autor článku:

Podobné príspevky

Váš odber

Ako TPA Group sa snažíme poskytovať našim zákazníkom produkty šetrné k životnému prostrediu. Všetky naše publikácie si preto môžete stiahnuť ako digitálne súbory PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.