Home | 

Nariadenie EÚ o odlesňovaní (EUDR)

Nariadenie EÚ o odlesňovaní (EUDR)

Novinky
Kategórie
Kontakt

Nariadenie EÚ o odlesňovaní (EUDR)

Prísne pravidlá pre dovozcov, hospodárske subjekty a obchodníkov

Európska únia sa snaží dosiahnuť svoje klimatické ciele rôznymi spôsobmi, pričom kľúčovú úlohu zohrávajú práve spoločnosti. 

Nariadenie o odlesňovaní je novým nástrojom na dosiahnutie environmentálnych cieľov. Nariadenie o odlesňovaní malo pôvodne nadobudnúť účinnosť 30. decembra 2024, ale Európska komisia nedávno navrhla jeho odloženie. Ak Európsky parlament a Rada odsúhlasia tento odklad, právny predpis sa bude vzťahovať na veľké podniky od 30. decembra 2025 a na mikropodniky a malé podniky od 30. júna 2026.

Naši partneri zo siete Baker Tilly International v Holandsku už predtým uverejnili článok o tejto záležitosti TU.

Tento článok vysvetľuje, ako povinnosti vyplývajúce z nariadenia o odlesňovaní ovplyvnia Vás a Váš podnik.

Čo je nariadenie o odlesňovaní?

Nariadenie o výrobkoch bez odlesňovania (EUDR), ktoré je v Holandsku známe ako „Ontbossingsverordening“, je súčasťou európskeho „Green Deal“. Cieľom nového nariadenia je zakázať vstup na (európsky) trh výrobkom, ktoré sú spojené s odlesňovaním a degradáciou lesov. EUDR je nástupcom „európskeho nariadenia o dreve“ (EUTR), ktoré sa na dovoz dreva a výrobkov z dreva vzťahuje od roku 2013. EUTR sa bude v zásade naďalej uplatňovať do konca roka 2027 na drevo, ktoré bolo vyťažené pred 29. júnom 2023 a uvedené na trh po 30. decembri 2024.

Na koho sa vzťahuje nariadenie o odlesňovaní?

Podniky, hospodárske subjekty a obchodníci, ktorí pôsobia v Európskej únii a ktorí dovážajú, vyvážajú alebo vyrábajú ďalej uvedený vysoko rizikový tovar, musia dodržiavať pravidlá EUDR. Netýka sa to len nadnárodných spoločností alebo veľkých podnikov. Do pôsobnosti EUDR môžu patriť aj malé a stredné podniky či dokonca živnostníci.

Ktorý vysoko rizikový tovar spadá pod nariadenie o odlesňovaní?

Nariadenie o odlesňovaní sa vzťahuje na nasledujúcich sedem „vysokorizikových tovarov“:

  • palmový olej
  • sója
  • hovädzí dobytok
  • kakao
  • káva
  • kaučuk
  • drevo

Do rozsahu pôsobnosti nariadenia patria aj niektoré odvodené výrobky, ako sú pneumatiky a čokoláda. 

Podobne ako v prípade „mechanizmu úpravy hraníc pre uhlík“ (CBAM) je možné, že EUDR sa v budúcnosti rozšíri. V takom prípade bude musieť obchod s ďalšími (pravdepodobne predovšetkým poľnohospodárskymi) výrobkami spĺňať určité pravidlá. V súčasnosti nie je jasné, či a kedy k tomu dôjde.

Aké sankcie môžu byť uložené?

Ak strana nedodržiava pravidlá nariadenia o odlesňovaní, nesmie obchodovať s vysoko rizikovým tovarom (dovážať, vyvážať alebo uvádzať na trh). Nedodržanie predpisov môže viesť k:

  • pokute až do výšky 4 % obratu EÚ za predchádzajúci rok,
  • konfiškácii príslušného vysoko rizikového tovaru a súvisiacich príjmov,
  • dočasnému vylúčeniu z procesov verejného obstarávania a verejného financovania,
  • dočasnému zákazu obchodovania s vysoko rizikovým tovarom a vyšším požiadavkám na podávanie správ o náležitej starostlivosti.

Okrem toho sú porušovatelia zaradení do verejného zoznamu.

Riadne pripravte svoju spoločnosť

Spadá Vaša spoločnosť do pôsobnosti EUDR? Ak áno, môžete obchodovať s vysoko rizikovým tovarom len vtedy, ak môžete preukázať, že nesúvisí s odlesňovaním a je vyrobený v súlade so zákonmi krajiny pôvodu. Okrem toho musia byť k výrobkom priložené „vyhlásenia o náležitej starostlivosti“, ktoré poskytujú dôkazy, že nedošlo k odlesňovaniu.

Pri určovaní povinností sa rozlišuje medzi „prevádzkovateľmi“ a „obchodníkmi“.

Na obchodníkov sa vzťahujú menej prísne požiadavky, pričom sa predpokladá, že výrobky obchodníkov už boli preskúmané v predchádzajúcich fázach dodávateľského reťazca. Okrem toho, niektoré menšie podniky musia spĺňať požiadavky EUDR až od júna 2025 (alebo od júna 2026, ak sa implementácia odloží).

Očakávame, že administratívne náklady spojené s vyhláseniami o náležitej starostlivosti a papierovou dokumentáciou budú značné. S nedodržaním pravidiel sú spojené aj značné riziká, pretože obchod alebo výroba môžu byť jednoducho zakázané. Je preto veľmi dôležité, aby boli Vaše obchodné procesy správne a včas zavedené. Dôležitou súčasťou je presné zmapovanie Vášho dodávateľského reťazca.

Nie ste si ešte istí, aké kroky musíte podniknúť? Potrebujete pomôcť so zavedením systému požiadaviek náležitej starostlivosti? Alebo ako mikropodnik, malý alebo stredný podnik chcete vedieť, aké administratívne procesy budete musieť nastaviť alebo upraviť?

Ak áno, určite sa včas obráťte na našich odborníkov!

 

Kontaktná osoba

Podobné príspevky

Váš odber

Ako TPA Group sa snažíme poskytovať našim zákazníkom produkty šetrné k životnému prostrediu. Všetky naše publikácie si preto môžete stiahnuť ako digitálne súbory PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.