Home | 

Návrh novely zákona o dani z motorových vozidiel

Návrh novely zákona o dani z motorových vozidiel

Zníženie dane z motorových vozidiel ako kompenzácia nákladov autodopravcov.

Novinky
Kategórie
Kontakt

Návrh novely zákona o dani z motorových vozidiel

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky (SR) zverejnilo návrh novely zákona č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel v rámci novely zákona č. 474/2013 Z. z. o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií.

Cieľom tejto úpravy je zníženie zdanenia nákladných vozidiel nad 12 ton, ktoré sú používané na podnikanie, na úroveň minimálnych sadzieb stanovených v prílohe smernice Európskeho parlamentu a Rady o poplatkoch za používanie určitej dopravnej infraštruktúry ťažkými nákladnými vozidlami. Ročná sadzba dane sa bude po novom odvíjať aj od druhu karosérie a typu pruženia hnacej nápravy. Dôvodom tejto zmeny je najmä snaha štátu kompenzovať autodopravcom náklady na výmenu tachografov.

Okrem toho tiež dochádza k zjednoteniu úpravy sadzby dane podľa veku vozidla pre všetky typy vozidiel s hmotnosťou do 3,5 tony a aj nad 3,5 tony.

Navrhovaná účinnosť pripravovanej novely je od 1.1.2025, pričom nové zmeny by sa mali prvýkrát použiť pri podaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie roku 2025. Navrhuje sa však, aby preddavky splatné počas zdaňovacieho obdobia roku 2025 daňovníci vypočítali a odviedli už v novej výške.

Autorka článku

Podobné príspevky

Váš odber

Ako TPA Group sa snažíme poskytovať našim zákazníkom produkty šetrné k životnému prostrediu. Všetky naše publikácie si preto môžete stiahnuť ako digitálne súbory PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.