Home | 

Vláda schválila návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov

Vláda schválila návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov

Novinky
Kategórie
Kontakt

Vláda schválila návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov

Sladené nealkoholické nápoje budú podliehať novej dani, ktorá je súčasťou konsolidačných opatrení na stabilizáciu stavu verejných financií v Slovenskej republike (SR). Daň zo sladených nealkoholických nápojov by mala zabezpečiť dodatočné príjmy štátneho rozpočtu ale aj obmedziť spotrebu týchto nápojov.

Nová daň bude mať charakter nepriamej dane zo spotreby, pričom jej budú podliehať nealkoholické nápoje, ktoré sú sladené cukrom alebo akýmikoľvek inými sladidlami. Daň budú v zásade vyberať a platiť do štátneho rozpočtu podnikatelia uskutočňujúci prvé dodanie predmetného nápoja v SR, ktorí ju vyberú v cene nápoja.

Daňová povinnosť vznikne dňom prvého dodania v SR, pričom daňovník bude povinný túto skutočnosť oznámiť správcovi dane do piatich dní odo dňa dodania.

Predmetom dane budú najmä sladené balené vody, ochutené nápoje, ľadové čaje, džúsy, nealkoholické pivo a víno s obsahom alkoholu do 0,5 %, nápoje s vysokým obsahom kofeínu, ako sú napríklad energetické nápoje.

Po ukončení medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo financií SR vypustilo z predmetu dane sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze, výživové doplnky ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety, proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami.

Základ pre výpočet dane bude tvoriť množstvo nápoja vyjadrené v litroch (prípadne kilogramoch) pričom jednotlivé nápoje by podliehali nasledovným sadzbám dane:

  • 0,15 EUR/liter – balené nápoje určené na priamu konzumáciu,
  • balená koncentrovaná látka, ktorá si vyžaduje prípravu pred konzumáciou:
  • 1,05 EUR/liter – ak sa nápoj dodáva v akejkoľvek mernej jednotke objemu,
  • 4,30 EUR/kilogram – ak sa nápoj dodáva v akejkoľvek mernej jednotke hmotnosti,
  • 0,30 EUR/liter – nápoje s vysokým obsahom kofeínu (energetické nápoje).

Očakáva sa, že zavedenie novej dane prinesie do štátneho rozpočtu v roku 2025 necelých 80 miliónov EUR. Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd v SR však tento návrh zákona odmieta a vo svojom stanovisku uvádza, že nová daň spôsobí extrémny nárast cien nealkoholických sladených nápojov, a to o desiatky percent podľa druhu nápoja.

Návrh zákona bol posunutý na prerokovanie do parlamentu, pričom účinnosť zákona sa navrhuje od 1.1.2025. O ďalšom vývoji návrhu tohto zákona Vás budeme informovať v ďalších vydaniach nášho newslettra.

 

Autor článku

Similar Posts

Váš odber

Ako TPA Group sa snažíme poskytovať našim zákazníkom produkty šetrné k životnému prostrediu. Všetky naše publikácie si preto môžete stiahnuť ako digitálne súbory PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.